«Пам’ятаємо своїх героїв» – події в КПІ ім. Ігоря Сікорського до 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи

26 квітня 2021 відзначалась 35 річниця аварії Чорнобильської атомної електростанції, яка призвела до однієї із найбільших техногенних та екологічних катастроф в історії людства. Унаслідок невдалого експерименту на 4-му реакторі сталися два вибухи, які призвели до руйнування енергоблоку та викиду в атмосферу великої кількості радіоактивних речовин. Потужний циклон проніс ці речовини над багатьма державами, що призвело до забруднення 2/3 території Європи. Для усунення наслідків аварії на АЕС відправляли «ліквідаторів»: працівників станції, фахівців для проведення робіт на аварійному блоці і навколо нього, пожежників, військових загальною кількістю приблизно 600 000 осіб.
Більше інформації та матеріалів тут.

Одним з ліквідаторів аварії був Лелеченко Олександр Григорович – заступник начальника електроцеху Чорнобильської АЕС та випускник КПІ 1966 р. Він особисто здійснив операції для відводу водню з машинного залу станції, що могло привести до ще одного набагато потужнішого. вибуху. 28 квітня о 12:30 відбулося офіційне відкриття пам’ятника біля 20-го корпусу (ФЕА).
Більше про подвиг та біографію Олександра Григоровича тут.
Як пройшло відкриття на YouTube-каналі КПІмедіа.

“…Підлеглих на небезпечні ділянки Олександр Лелеченко не допускав. Незважаючи на вимоги керівництва покинути майданчик та розпочати лікування, Олександр не залишав ЧАЕС – він навіть утік з лікарні, куди його госпіталізували, та повернувся на станцію. І до 30 квітня ліквідовував наслідки Чорнобильської катастрофи. А вже за тиждень – 7 травня – помер від гострої променевої хвороби у віці 47 років”, — Михайло Згуровський.
Повний текст ректора пам’яті О. Лелеченко на сайті КПІ.

У день пам’яті до Київської політехніки завітав генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі, прочитав студентам онлайн-лекцію та наголосив, що агентство заохочує випускників до роботи й надає кар’єрні можливості.
Відео про візит тут.

Також, у КПІ відбувся круглий стіл «Атомна енергетика: історія, сучасність, майбутнє». У ньому взяли участь науковці КПІ, ліквідатори аварії, представники Шведської міжнародної благодійної організації та фахівці, причетні до будівництва об’єкта «Укриття». Експерти обговорили проблеми глобальної ядерної безпеки, виклики та ризики, що стоять нині перед ядерною енергетикою.
Повне відео круглого столу на YouTube-каналі КПІмедіа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *